Vain mestaruus kelpaa – edustusjoukkueen pelaajat eivät säästele

Vain mestaruus kelpaa – edustusjoukkueen pelaajat eivät säästele

Falconsin edustusjoukkueen talviharjoittelu sisätiloissa on loppusuoralla. Nurmikentät aukeavat toukokuussa ja sen myötä harjoitussuunnitelmassa siirrytään taas pykälä eteenpäin. Talven aikana on vuodatettu hallien lattialle hikipisara jos toinenkin ja päävalmentaja Rami Liljan mukaan vielä on varaa nostaa kierroksia: ”tänä vuonna kausi alkaa lähes kuukauden aiempia vuosia myöhemmin. Pelaamme ensimmäisen pelimme vasta 13.6. Tämä antaa meille normaalia enemmän aikaa valmistautua ja ehkä juuri tänä vuonna se on ollut tarpeen kun uusi valmennustiimi on tuonut joukkueelle paljon uutta opittavaa.”.

Muutoksen tuulet taitavat puhaltaa useammallakin divisioonapaikkakunnalla, mutta miltä ne mahtavat tuntua pelaajien näkökulmasta? Kaksi edustusjoukkueen pelaajaa kertoi, mitä Falconsissa tällä hetkellä tapahtuu.

Antti Miettinen, 27, on Falcons-hyökkäyksen kulmakiviä. Päävalmentaja Rami Liljan mukaan Miettinen on ”älykäs, räjähtävä, kova urheilija ja esimerkillinen keskushyökkääjä” ja hänelle on rakenneltu suurta vastuuta tulevana kesänä. Kaudella 2013 Miettinen nähtiin myös miesten maajoukkueessa.

Antti Miettinen ja Jyri Kontiainen

Antti Miettinen ja Jyri Kontiainen

Jyri Kontiainen, 33, puolestaan on yksi Falconsin puolustuksen voimahahmoja. Vaahteraliigassa menestyksekkään uran pelannut, joukkueen ankkuriksikin luonnehdittu Kontiainen on päävalmentaja Liljan mukaan ” todella kokenut ja erittäin älykäs pelaaja. Hän tietää aina, mitä kentällä tapahtuu. Jyrin vahvuudet kumpuavat juuri tuon vahvan osaamisen ja peliälyn kautta. Hän ei anna koskaan piiruakaan periksi, armoton taistelija kentällä.”.

1. Kuinka talviharjoittelu on sujunut ja millaisessa kunnossa itse olet?

Antti: Oma talviharjoitteluni on sujunut lähestulkoon suunnitelmieni mukaisesti, vaikka jouduinkin sivuun kuukaudeksi influenssan takia. Kunnossa ja fysiikassa riittää aina parannettavaa, mutta tällä hetkellä luotto omaan tekemiseen on hyvä.

Jyri: Talviharjoittelu on mennyt erittäin hyvin, tosin pieni ryppy tuli omalle kohdalle polvileikkauksen muodossa. On ollut ilo huomata ettei vieläkään jää nuorempien jalkoihin. Itseasiassa tämä off-season on omituinen siinä mielessä, että voimapuolella tuli suurin kehitys vuosiin. Tällä hetkellä kuntoutan polvea ja olen luottavainen, että kauden alussa olen täydessä iskussa.

2. Falcons sai syksyllä uuden päävalmentajan kun Rami Lilja siirtyi Falconsiin. Kuinka talvi on Ramin komennossa sujunut?

Antti: Liljan tulo joukkueeseen oli erittäin hyvä uutinen. Edellisellä kaudella joukkueen “punainen lanka” oli toisinaan kadoksissa juurikin päävalmentajan puuttumisen takia. Ramin ja koko valmennustiimin tulo joukkueeseen on lisännyt monen pelaajan motivaatiota ja nostanut luottamusta omaan sekä joukkueen toimintaan.

Luulen, että jokaisella valmentajalla on omat toimintatapansa, eikä Lilja ole siinä varmastikaan poikkeus. Ramin mukanaan tuomat uudet harjoitteet ja variaatiot ovat olleet erittäin tervetulleita. Hänen osaamisensa on näkynyt erityisesti hyökkäyksessä, jossa emme ole aiemmin juurikaan saaneet pelipaikkakohtaista valmennusta.

Jyri: Ramin tulo oli joukkueelle elintärkeä. Hän on tuonut mukanaan paljon suunnitelmallisuutta niin harjoitusten sujuvuuden kuin kauden läpiviennin kanssa. Ramin mukana on tullut myös monia uusia toimintatapoja ihan alkulämmittelyistä lähtien. Itselle ainakin muutokset ovat olleet mieluisia, pysyy mieli virkeänä!

Miten harjoittelu on aiemmista vuosista muuttunut?

Antti: Kuten jo mainitsinkin, ovat hyökkäyksen taitopelaajat jääneet aiemmin tehokkaan valmennuksen ulkopuolelle. Liljan tulo joukkueeseen onkin ollut suuri harppaus juuri hyökkäyksen harjoittelun osalta. Harjoitukset on nykyään suunniteltu tarkasti ja systemaattisuus näkyy kaikissa treeneissä. Myös henkilökohtaista taitoa kehittävissä harjoitteissa on otettu huomioon hyökkäyksen taktiikka ja kokonaisuus. Vaatimustaso on myös kasvanut jatkuvasti, mikä on todella tärkeä asia varsinkin omalla kohdallani.

Jyri: Harjoittelussa suurin muutos on ollut yhden, puhtaan lajiharjoituksen mukaan tulo. Fysiikkaharjoituksissa sisältö oli melko samanlaista kuin menneinä talvina. Uutena elementtinä olivat kehonhallintaosuudet, joita on jokaisella harjoituskerralla mukana. Kokonaisuutena homma nytkähti reippaasti eteenpäin viime vuodesta.

Millaisia muutoksia on tullut hyökkäyksen puolelle palloa, miltä Falconsin hyökkäys ensi kaudella näyttää?

Antti: Pelikirja on muuttunut oleellisesti viime vuodesta. Tulevan kauden pelikirja vaikuttaa erittäin hyvältä ja ensi kesänä hyökkäyksemme tulee varmasti olemaan tehokas. Pelikirjassa riittää eri variaatioita ja jatkumoja jokaiseen tilanteeseen, mitä kentällä voi tulla eteen.

Oma roolini tulee toivottavasti olemaan mahdollisimman monipuolinen. Tulen varmasti pelaamaan RB:nä, mutta myös muilla hyökkäyksen pelipaikoilla.

Puolustuksen koordinaattoriksi nimitetty Jan Vilkko ei ole Jyri Kontiaiselle uusi tuttavuus. Kuinka Falconsin puolustus on taipunut Vilkon komentoon ja millainen valmentaja Jan Vilkko on?

Jyri: Olen ollut Vilkon kanssa tekemisissä nopeasti laskettuna 10 kaudella ennen tätä. Olen varma, että edessä on jälleen toimiva ja antoisa kesä. Vilkon kanssa on helppo tehdä hommia, kunhan pelaa oikein ja yrittää loppuun asti niin hän on tyytyväinen. Vilkko käyttää paljon aikaansa scouttaamiseen, joten Falcons puolustus on tulevalla kaudella muuntautumiskyvyllään vastustajilleen yllättävä.

Entä millaisin odotuksin lähdette tulevaan kauteen? Viime kesä oli melko rikkonainen, kuinka hyvin joukkue on onnistunut jättämään viime kauden pettymykset taakseen?

Antti: Joukkueessa on tällä hetkellä aistittavissa hyvä ja nälkäinen tunnelma. Off-season alkaa olla siinä pisteessä, että kohta päästään harjoittelemaan täydessä varustuksessa. Osa pelaajista haluaisikin jo alkaa kolistelemaan kunnolla ja mittaamaan talven aikana opittuja taitoja täydellä vauhdilla ja kontaktilla. Nälkä selvästi kasvaa!

Jyri: Viime kesä oli oikeastaan katastrofi, aivan liian ailahtelevaista. Toki oli paljon loukkaantumisia, mutta minun mielestä ihan kaikille ei ollut selvää mitä 1-divarissa pelaaminen vaatii. Nyt kun kipukausi on pelattu viime kesänä, odotan joukkueelta selvää ryhtiliikettä eteenpäin. Peruspelaamisen tason on noustava ja huonoja hetkiä sallitaan hyvin vähän. Pudotuspeleistä jää pois vain yksi joukkue ja se saa ei olla Falcons.

Antti: Valmennuksen ja pelaajien puhaltaessa yhteen hiileen tulemme varmasti olemaan todella vaikea vastustaja jokaisessa pelissä. Menestymisen osalta tilanne on selvä – ainoastaan mestaruus kelpaa! Pelaajat ja valmentajat tuntien, en todellakaan voi laittaa tavoitetta yhtään alemmas.

Tulevalla kaudella 1-divisioona pelataan viidellä joukkueella ilman putoamisuhkaa. Millaisia ajatuksia tämä sinussa herättää? Vaikuttaako se kauteen valmistautumiseen?

Antti: Putoamisuhan puuttuminen ei omalla kohdallani vaikuta millään tavalla. Ei myöskään sarjassa pelaavien joukkueiden määrä. En usko, että muutkaan pelaajamme kiinnittävät näihin asioihin liikaa huomiota. Näistä seikoista huolimatta toivon, että jokainen 1.div joukkue pelaa mestaruutta tavoitellen.

Jyri: 1 divisioonan pelaaminen viidellä joukkueella ilman putoamisuhkaa ei mielestäni ole hyvä asia. Tätä ollaan paljon mietiskelty kaveriporukalla. Mielestäni lajissa kuin lajissa pitäisi sarjatasojen välissä pelata karsinnat. Toki on hyvä että seurojen taloudelliset asiat tarkastetaan. Toivottavasti muutaman vuoden sisään myös 1div saadaan 8 tasavahvaa joukkuetta.

Päävalmentaja Rami Liljan mukaan joukkueen runko alkaa olla kasassa. ”Joukkueessa on tällä hetkellä hieman vajaa 40 pelaajaa, mikä on kohtuullisen hyvä määrä. Tietyillä pelipaikoilla on hieman kapeutta, mutta olemme varautuneet tähän tulevaa kautta silmällä pitäen. Muutamia sopimusneuvotteluita on vielä käynnissä ja koska kausi alkaa vasta kesäkuun puolivälissä, ovat joukkueen ovetkin auki huhtikuun loppuun asti. Täysin uusiakin nimiä ehtii siis vielä mukaan.”.