Taisteluvoitto: Hyvinkää Falconsin U17-joukkue I-divarin mestariksi

Hyvinkään Falconsin U17-joukkue matkasi Tampereelle lauantaina 7.10 pelattuun I-divisioonan finaaliin. Joukkue valmistautui peliin kahden viikon ajan intensiivisesti; pelikuvioita hioten ja vastustajan taktiikkaan tutustuen. Etukäteen Saintsista tiedettiin vahva linjapelaaminen, nopeat juoksijat sekä maajoukkue-edustuksen saanut pelinrakentaja.

Peli tarjosi urheiluviihdettä parhaimmillaan. Molemmat joukkueet olivat hyvin latautuneita ja maaleja tehtiin tasaiseen tahtiin. Puoliajalle mentiin tilanteessa 20-26, mutta heti puoliajan jälkeen Tampere tasoitti ja meni myös johtoon, kun Falconsin hyökkäys epäonnistui. Tilanteet vaihtelivat pelissä koko ajan, välillä Falcons oli johdossa, välillä Saints. Peli eteni tilanteeseen 40-48, kun vain 30 sekuntia oli peliaikaa jäljellä. Saints onnistui hyökkäyksessä ja tilanne oli tasan. Falcons ehti vielä yrittää maalintekoa, mutta aika loppui kesken. Peli meni jatkoajalle; hyökkäyskilpailuun. Siinä vuoronperää joukkueet hyökkäävät 20 jaardin kohdalta ja jos onnistuvat maalissa, he saavat myös lisäpisteyrityksen. Hyvinkääläiset aloittivat hyökkäyksellä ja onnistuivat maalinteossa. Lisäpisteyritys epäonnistui. Myös Saints onnistui td:ssä, mutta lisäpisteessä ei. Toisessa hyökkäyksessä Falcons onnistui ja kun Oskari Tapola juoksi itse maalialueelle lisäpisteyrityksessä, oli paineet Saintsin puolella. Saints onnistui maalinteossa. Lisäpisteyrityksessä lb:nä pelannut Arttu Tapola luki vastustajan pelin, ja siirtyi linjaan ja lähti kolmepiste stanssista kohti pelinrakentajaa estäen heiton onnistumisen. Vastustajan mielestä kyseessä oli 7vs7-sarjassa kielletty blitzi, mutta tuomarit olivat asiasta erimieltä ja he puhalsivat pelin päättyneeksi. Peli päättyi kolmen tunnin ja kahdenkymmenminuutin pelin jälkeen hyvinkääläisille 60-62. Hyvinkää Falconsin U17-juniorit tekivät historiallisen suorituksen; viimeksi kolmekymmentä vuotta sitten Falconsissa on  juhlittu juniorikultaa.

Falconsin hyökkäyksen kulmakivi, heittopeli ei alkuun onnistunut sateisen kelin vuoksi, mutta sateen päättyessä hyvinkääläiset onnistuivat niin lyhyissä, kuin pitkissäkin heitoissa. WR:t Johan Riihimäki ja Frans Saarelainen tekivät hienoja juoksuja ja koppeja, joista maalitili karttui. Rb:nä toiminut Arttu Tapola juoksi pitkiä jaardeja ja hänen kiinniottamisensa oli tamperelaisille hankalaa. Myös qb:na pelannut, vasta 14-vuotias Oskari Tapola onnistui hienosti. Joukkueen parhaaksi pelaajaksi valittu pelasi kylmähermoisesti; kun vastaanottajaa heittopelille ei löytynyt, juoksi hän itse, tehden td:tä ja arvokkaita jaardeja.

Onnistuneen hyökkäyspelin varmisti Falconsin linjapelaaminen. Centteri Eetu Jokinen ja guardit Santeri Pihlaja ja Tuomas Hakamäki estivät Saintsin linjan etenemisen pelinrakentajan kimppuun, antaen hänelle lisäaikaa hyökkäyspelin onnistumiseen.

Puolustuksessa tuli onnistumisia kautta linjan. Hyökkäyksen linjan tavoin myös puolustuksen linja pelasi mallikkaasti isokokoisempaa vastustajaa vastaan. Santeri Pihlaja ja Tomi Ropponen hyödynsivät nopeita jalkojaan ja pääsivät useasti ahdistelemaan Saintsin pelinrakentajaa Veeti Tiaista. Muutama säkkikin nähtiin. Linjan takana LB:t Henri Sinisalo, Rasmus Riihimäki ja Simo Johansson tekivät komeita taklauksia ja estivät vastustajien juoksupelien onnistumisen kentän keskeltä. Takapuolustajina toimineet Henri ”Siima” Ojala, Juha Jalava, Eric Takkula, Eetu Loimuneva ja Panu Huttu pelasivat totutun varman pelin, tiukoissakin tilanteissa. Erikoistilanteessa onnistui Niko Vainio. Vastustaja yritti onside-potkua, mutta ulottuva Vainio säntäsi pallon päälle ennen vastustajan yritystä ja varmisti tiukassa tilanteessa hyökkäysvuoron hyvinkääläisille.

 

Pelin arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu rb Arttu Tapola kertoi pelin olleen erittäin kilpailuhenkinen alusta lähtien, molemmat joukkueet todella halusivat voittaa. Vaikeinta oli Saintsin puolustuksen avaaminen, sillä varsinkaan juoksupelit eivät onnistuneet pelin puolivälissä. Myös puolustus joutui tiukkaan paikkaan, kun vastustajalla oli erittäin vahva juoksija Miro Palmu. Toisaalta odotimme monipuolisempaa hyökkäystä vastustajalta; sillä Saints pelasi varsin yksinkertaista hyökkäyspeliä, joka perustui juoksupeliin, kertoo Tapola.

 

Päävalmentaja Anssi Myllymäki oli huojentunut ja helpottunut pelin jälkeen. Koskaan en ole nähnyt tällaista peliä, en televisiosta enkä kentän laidalla, Myllymäki kertoo. Ensisijaisesti kaikki kunnia pelaajille, jaksoivat pitkän ja rankan pelin pelata kunnialla. Peli olisi voinut kääntyä kummin päin vain, mutta tällainen taisteluvoitto lämmittää mieltä kovasti. Erityisesti Arttu Tapolan pelin ratkaisusuoritusta Myllymäki kiittää kovaksi pelimiesvedoksi.

Hyökkäyksen koordinoija Rays Sädet on myös helpottunut pelin jälkeen. Joukkue kasvoi viimeisen kuukauden aikana etenkin mentaalisesti voittavaksi joukkueeksi. Fysiikkahan on ollut kunnossa koko kauden. Joukkuehenki, keskittyminen ja yhteistyö toivat kaivatun kullan, kuittaa Sädet.

 

Pyynikin katsomossa istui myös Falconsin puheenjohtaja Vesa Jokinen. Jokisen mukaan peli oli taidokasta jenkkifutista, jossa kaksi tasaista joukkuetta pelasivat hyvän urheiluhengen mukaisesti. Peli pelattiin periksi antamattomasti ja virheisiin ei sorruttu kummankaan joukkueen kohdalla. Jatkoajalle meneminen on harvinaista, yleensä finaalissa on toinen joukkueista selkeästi vahvempi. Tämä kertoo siitä, että finaalissa pelasivat oikeat joukkueet. Peli oli finaalin arvoinen, mitä suuremmassa määrin, Jokinen kertoo.

 

Kultajoukkueessa ovat kesän aikana pelanneet myös Tommi Poikolainen, Leo Launikivi, Justus Talvitie ja Elias Hämäläinen.

 

kuvat: Irja Loimuneva ja Terhi Puukka