Nuori pelinrakentajalupaus Janrik Seppälä Falconsiin

Nuori pelinrakentajalupaus Janrik Seppälä Falconsiin

18-vuotias pelinrakentajalupaus Janrik Seppälä siirtyy Hyvinkäälle Oulusta. Tällä hetkellä QB Seppälä on vaihto-oppilaana USA:ssa, jossa hän on pelannut ja treenannut koulun joukkueen mukana.

Oulusta Hyvinkäälle on pitkä matka, mutta Janrik päätti muuttaa etelään valmentajien takia. ”Tein valintani sen perusteella, missä minulla olisi paras mahdollisuus kehittyä pelinrakentajana ja saada hyvää valmennusta kyseiselle pelipaikalle. Falconsin valmennus on huipputasoa ja sen valinta oli minulle lopulta selkeä. Joukkueen pelisysteemi ja -tapa on myös sellainen, josta pidän. Uskon, että voin hyödyntää omia vahvuuksiani ja auttaa joukkuetta menestymään.”.

Nuoren miehen suunnitelmat ovat kunnianhimoisia, mutta hän etenee askeleen kerrallaan ”Ykköstavoitteeni on tietenkin kehittyä pelinrakentajana. Etenen vuoden kerrallaan ja tähän asti jokainen joukkue, missä olen pelannut, on opettanut lisää erilaisista pelisysteemeistä. Tulevaisuudessa haluan pelata korkeimmalla mahdollisella tasolla.”.

Janrikin vuosi 2013 on kulunut vaihto-oppilaana Kansas Cityssä. Pelipaikka joukkueessa ei irronnut helpolla, mutta sinnikäs harjoittelu ja onnistumiset nostivat Janrikin kauden aikana pelinrakentajaksi. ”Saapuessani Jenkkeihin ja joukkueeseen, ei joukkueen valmentajilla oikein ollut uskoa, että eurooppalainen kundi voisi pelata pelinrakentajana. Aloitin pelaamisen back-up RB:n paikalla ja puolustuksessa pelasin cornerina. Meillä oli pelikirjassa heittopelejä RB:n paikalle, jolloin valmentajat pääsivät näkemään heittokättäni ja sitäkautta sain kutsun siirtyä QB ryhmään.

Pelasin kuitenkin koko kauden myös puolustusta ja sielläkin minut siirrettiin CB paikasta strong safetyn paikalle. Meillä käytettiin kaikissa peleissä kahta pelinrakentajaa, joita vaihdettiin pelitilanteen mukaan. Meillä kummallakin oli omat jutut riippuen game planista.”.

Vaihto-oppilasvuosi on viimeisellä neljänneksellä ja saapuminen Suomeen häämöttää. Janrikin mukaan vuosi on ollut hieno kokemus ja varsin jenkkifudistäyteinen. ”Onhan tämä ollut aika erilainen vuosi. Asun Tim Johnsonin perheessä, joka on ex-yliopistovalmentaja ja valmentanut myös Suomessa pitkään. Jenkkifudis onkin ollut päivittäin esillä niin treeneissä kuin kotonakin.

Ennen pelikauden alkua parhaiten mieleen jäivät leirit, joilla juostiin 3 tuntia kaasareita aamukuudesta lähtien. Lämpötilojen takia harjoittelu oli muutenkin kohtuu raskasta ja piti oppia huolehtimaan nesteytyksistä ja muusta aivan eri tavalla Suomeen verrattuna. Kovempaa täällä tietenkin mennään kuin Suomen kentillä.

Peli itsessään on samaa kuin Suomessakin, mutta itse joukkue on isompi ja se kulttuuri aivan muuta. Koko koulu ja kaikki perheet ovat katsomassa jokaista peliä ja kilpailu on kovaa. Jokainen pelaaja panee itsensä peliin jokaikisellä downilla.

Off- season treenit puntilla ja muuten ovat tietenkin olleet ihan eri tasoa kuin Suomessa. Ylipäätään sanoisin, että täällä vaan treenataan jokainen päivä koulun jälkeen ja aina tosi kovaa.”.

Falconsin päävalmentaja Rami Lilja on tyytyväinen Janrikin siirtymisestä Falconsiin. ”Kuten varmasti tiedossa on, edustujoukkueessa ei tällä hetkellä ole käytössä aloittavaa pelinrakentajaa. Olemme joutuneet treeneissä olemaan melko innovatiivisia, mutta onneksi olemme saaneet junioreista apua kun 15-vuotias Verneri Anttila on käynyt heittämässä palloa. Nyt saamme kesän alussa kaksi pelinrakentajaa tuoreena USA:n kentiltä ja odotuksemme ovat korkealla.

Janrikilla on hyvät pelinrakentajan mekaniikat ja valmiudet pelata Falconsin hyökkäyssysteemiä. USA:n oppien lisäksi Janrik on kuulunut Suomen pelinrakentaja-akatemiaan ja hän on yksi ikäluokkansa lupaavista pelinrakentajista. Hän on monipuolinen urheilija, jolla on oikea asenne harjoitteluun.

Joukkueen tulevaisuuden kannalta on erittäin tärkeää, että saimme rinkiin nuoren suomalaisen pelinrakentajan. Jakelle itselleen kesä Robbie Mateyn aisaparina antaa varmasti paljon ja hyökkäyksemme kannalta saamme varmuutta kun emme ole yhden miehen varassa. Luonnollisesti toivon, että Jaken pesti jatkuu kesän jälkeenkin ja että tulevaisuudessa voisimme pelata suomalaisen pelinrakentajan komennossa.”.

Janrik tulee asumaan kesän Robbie Mateyn naapurina ja pelinrakentajilla riittää varmasti puheenaiheita. Sattumoisin heillä on yhteinen esikuva NFL:ssä: ”Esikuvani on Drew Brees. Olen aina tykännyt hänestä kuin myös Seattle Seahawksin Russell Wilsonista.”