Falconsille komea voitto Vaasasta 14-15!

Falconsille komea voitto Vaasasta 14-15!

Sarjakärki Royalsille kauden ensimmäinen tappio

Paljon jäi hampaankoloon kun Falcons isännöi Vaasa Royalsia kauden ensimmäisessä pelissä kesäkuussa. Tuolloin vierasjoukkue Royals vei ottelun 0-20, mutta kaksi Royalsin kolmesta maalista syntyi Falcons-hyökkäyksen omista virheistä. Tämän jälkeen Vaasa on voittanut kaikki ottelunsa ja johti 1-divisioonaa puhtaalla pelillä (4-0) kun sarjassa toisena olevan Falconsin sarake puolestaan näytti 2-2.

Heti ottelun ensimmäisestä hyökkäysvuorosta näki, että Falcons on latautunut ja valmistautunut huolella. Royals sai  edettyä vain 2 jaardia ja joutui heti punttaamaan. Samoin kävi tosin myös Falconsin hyökkäykselle ja ensimmäisellä neljänneksellä ei merkittävää etenemistä nähty kummankaan toimesta.

Ensimmäinen pistesuoritus saatiin toisella neljänneksellä. Keskushyökkääjä Pauli Sekki onnistui hiljentämään tuhatpäisen vaasalaisyleisön ja Falcons siirtyi 0-6 johtoon. Kotijoukkue vastasi hetkeä myöhemmin. Ensin pelinrakentaja Herbert Bynesin 11 jaardin heitto tavoitti laitahyökkääjä Jarno Häivälän, joka toi Royalsin tasoihin. Tämän jälkeen maajoukkuemies Ville Järviö teki Vaasan toisen maalin juoksupelillä. Kun molemmat lisäpisteetkin onnistuivat, oli Royals siirtynyt 14-6 johtoon.

Falconsin sivurajalla kiristettiin ruuvia ja hyökkäys sai hyvän driven vielä juuri ennen puoliaikaa. Robbie Mateyn viimeinen heitto ei kuitenkaan löytänyt perille, joten puoliajalle mentiin Roaylsin kahdeksan pisteen johtoasemassa. Jo tässä vaiheessa oli selvää, että edessä olisi tiukka taistelu ottelun voitosta.

Kolmannella neljänneksellä Falcons sai muutamia hyviä hyökkäysdriveja, mutta maalit jäivät puuttumaan. Ratkaisu siirtyi ottelun viimeiselle neljännekselle. Aivan neljänneksen alussa Falconsin tukimies Ville Josefsson onnistui peittämään Royalsin rähmäämän pallon ja hetkeä myöhemmin sen punnersi maaliin Tuukka Hietamäki. Lisäpistepotkun sijaan Falcons lähti yrittämään 2 pistettä pelaamalla, mutta yritys epäonnistui. Oltiin ottelun viimeisillä minuuteilla ja kotijoukkueella oli edelleen 2 pisteen johto.

Falcons-puolustus taisteli upeasti pysäyttäen Royalsin etenemisen ja pallo saatiin omalle joukkueelle kun peliaikaa oli jäljellä noin puolitoista minuuttia. Falconsin hyökkkäysvuoro onnistui hyvin ja eteni aivan Vaasan maaliviivan eteen. Kun edessä oli neljäs yritys ja matkaa maaliin oli 5 jaardia, päävalmentaja Rami Lilja määräsi potkujoukkueen kentälle. Antti Miettisen potkulla haettaisiin 3 pistettä. Viikko sitten vastaava peli Jyväskylässä epäonnistui, mutta toista kertaa ei Miettinen erehtynyt vaan nosti Falconsin 14–15 johtoon kun peliaikaa oli jäljellä noin 20 sekuntia.

20 sekuntiakin on oikein pelattuna amerikkalaisessa jalkapallossa ikuisuus, joten Falcons-puolustus sai harteilleen ottelun ratkaisun. Vaasa ehti pelata kaksi yritystä. Ensimmäisellä Falconsin puolustus sai lyötyä pallon pelinrakentaja Bynesin kädestä,  mutta Royalsin oma pelaaja ehti peittämään pallon. Viimeisellä yrityksellä Vaasa haki pitkää heittoa, mutta se ei löytänyt perille ja Falconsin voitonjuhlat saattoivat alkaa. Juhlamieltä kuitenkin varjosti muutaman avainpelaajan loukkaantuminen ottelun toisella puoliskolla. Tukimies Ville Josefsson ja laitahyökkääjä Kalle Koljonen joutuivat jättämään kentän kesken ottelun. Heidän tilanteensa selviää tällä viikolla.

Falconsin päävalmentaja Rami Lilja ei peitellyt tyytyväisyyttään voitetun ottelun jälkeen

Olen todella ylpeä joukkueesta. Tämä oli meille iso voitto ja saimme tasattua puntit Vaasan kanssa. Pidän tärkeänä, että onnistuimme siinä juuri vieraskentällä. Epäonnistuimme viikko sitten Jyväskylässä, joten oli tärkeää saada joukkueelle onnistuminen tähän kohtaan. Hyökkäyksessä hallitsimme palloa ja kelloa pitkien, tasapainoisten hyökkäysvuorojen muodossa. Sekä heitto- että juoksupeli toimivat ja hyökkäyksen linja onnistui tänään hienosti.

Puolustuksessa tehtiin iso profiilin nosto. Jos Jyväskylässä hetkittäin ihmeteltiin niin tänään ei. Kolme vastustajan pallonmenetystä (forced fumble), joista saimme peitettyä kaksi, kertovat omaa kieltään siitä, millä intensiteetillä pelasimme tänään. Lukemat taululla osoittavat taasen että niin meidän kuin Vaasankin hyökkäys sai taistella jokaisen jaardin ja pisteen eteen. Iso käsi myös Vaasan taitavalle joukkueelle ja yleisölle. Uskon, että tällainen taistelu oli myös yleisölle jännittävä ja tarjosimme vaasalaisille vastinetta lippurahoille.

Edessä on vapaa viikko ja seuraava ottelu on vieraspeli Tampere Saintsia vastaan 9.8. Mitä Falconsissa tapahtuu ennen Saints-peliä?

Meillä treenataan. Maanantaina pidämme kevyen, palauttavan harjoituksen ja tiistaina harjoittelemme täydellä vauhdilla ihan normaalit harjoitukset. Sen sijaan perjantain harjoitukset olen antanut pelaajille vapaaksi. Lauantaina osallistumme toivon mukaan runsaslukuisena Falconsin junioriturnaukseen, jossa kannustamme Falcons junioreita hyviin suorituksiin – tervetuloa vaan kaikki- ja viikon päästä maanantaina on aika suunnata katseet kohti Saints-ottelua. Odotan tuosta pelistä erittäin kovaa taistoa, sillä panoksena on välierien kotietu, josta me emme ole halukkaita luopumaan, päävalmentaja Lilja sanoo.