Falcons Spagettimaljaan!

Falcons Spagettimaljaan!

Hyvinkää Falcons raivasi tiensä amerikkalaisen jalkapallon 1-divisoonan finaaliin, Spagettimaljaan, voittamalla lauantaina välierässä Tampere Saintsin 13-31 (13-17). Ensi sunnuntain finaalissa vastaan asettuu runkosarjan suvereenisti voittanut Vaasa Royals. Vaasalaiset hävisivät kauden aikana vain yhden ottelun kun juuri Falcons haki vierasvoiton Vaasasta heinäkuussa. Royals voitti omassa välierässään Jyväskylän Jaguaarit selkein numeroin.

Välieräpelistä Tampere Saintsia vastaan ennakoitiin tasaväkistä vääntöä. Runkosarjassa kohtaamiset menivät tasan 1-1. Runkosarjassa Tampere oli lopulta toinen ja pudotti Falconsin aivan viime metreillä kolmanneksi saaden samalla kotiedun välierään. Falcons on loukkaantumisten myötä sorvannut kokoonpanoaan kauden mittaan useaan eri muotoon, mutta välierässä olivat kaikki palaset kohdallaan. Joukkueen otteista paistoi varmuus ja itseluottamus heti ottelun alusta alkaen.

“Harvoin minulla on ollut niin varma tunne, kuin lauantaina Tampereella.” päävalmentaja Rami Lilja sanoo ja jatkaa: “se varmuus ja sisäinen voima, joka joukkueesta paistoi, sai minut täysin vakuuttuneeksi, että me voitamme ottelun. Erityisesti pelinrakentaja Robbie Matey oli aivan omalla tasollaan. Hänestä näki, että hän ei aio päättää kautta välierään. Robbie oli varautunut tarvittaessa pelaamaan myös puolustuksessa, mutta puolustus oli tänään kuitenkin niin vahva, ettei Robbien apuja siellä tarvittu.”.

Pelinrakentaja Robbie Matey johti hyökkäystä varmoin ottein. Tilastoihin 2 heitettyä ja 1 juostu TD.

Pelinrakentaja Robbie Matey johti hyökkäystä varmoin ottein. Tilastoihin 2 heitettyä ja 1 juostu TD.

Falcons sai otteluun unelma-alun kun Tampereen ensimmäinen hyökkäysvuoro päättyi epäonnistuneeseen lentopotkuyritykseen. Hyvinkää pääsi aloittamaan ensimmäisen hyökkäysvuoronsa Saintsin 6 jaardin linjalta. Saintsin puolustus kuitenkin tiivisti rivinsä ja esti maalialueelle pääsyn, mutta Antti Miettinen potkaisi kenttäpotkumaalin 1 jaardin linjalta ja Falcons siirtyi heti 0-3 johtoon.

Tampere vastasi nopeasti ja siirtyi ottelussa johtoon kun Lari Siitosen heitto tavoitti Ottopekka Leskisen. 7-3 johtoasema kesti kuitenkin vain hetken. Falcons sai hyvän hyökkäysvuoron käyntiin ja päävalmentaja Lilja väläytti myös kylmähermoisuuttaan, kun hän tilanteessa 4. ja 17 jaardia mentävää kutsui sisään hyökkäyspelin lentopotkun sijaan vaikka oltiin vasta puolikentässä. Riski kannatti ja Robbie Mateyn 30 jaardin heitto päätyi Pauli Sekin käsiin ja hetkeä myöhemmin Sekki sai kunnian siirtää Falconsin 7-10 johtoon 8-jaardisen heittopelin päätteeksi. Johtoasemaan päästyään, ei Hyvinkää enää kertaakaan luovuttanut asemaa pois. Kumpikin joukkue teki ensimmäisellä puoliajalla vielä yhden maalin ja puoliajalle mentiin tilanteessa 13-17.

“Puoliajalla puhuimme omien virheiden karsimisesta. Rangaistuksia tuli meille ensimmäisellä puoliajalla liikaa. Itse peli oli hyvässä rytmissä, joten painotimme joukkueen kesken vain pään kylmänä pitämistä, jotta saamme hoidettua ottelun tyylillä loppuun asti”, Rami Lilja sanoo.

Falconsin heittopuolustus piti. Tässä JP Suomalaisen tyylinäyte.

Falconsin heittopuolustus piti. Tässä JP Suomalaisen tyylinäyte.

Ottelun toinen puoliaika oli Falconsin. Kotijoukkue Saints otti myös paljon rangaistuksia ja varsinkin henkilökohtaiset rangaistukset hyödyttivät Falconsia, joka pääsi näin etenemään kentällä. Falcons onnistui toisella puoliajalla maalinteossa vielä kahdesti. Sen sijaan Saints pääsi vain hätyyttelemään Falconsin vartioimaa maalia, mutta sisään ei ollut asiaa. Falcons-puolustus piti maalialueen tiukasti vartioituna. Loppunumerot siis Hyvinkäälle 13-31 ja finaalipaikka oli lunastettu.

Falconsin pisteistä vastasivat tänään Antti Miettinen (13p), Dan Puha (6p), Pauli Sekki (6p) ja Robbie Matey (6p). Lisäksi puolustuksen puolella Ville Rontu otti 2 syötönkatkoa nostaen kauden saldonsa jo 7 syötönkatkoon. Ottelun tauottua päävalmentaja Rami Lilja ei peitellyt tyytyväisyyttään:

“Olen todella ylpeä tästä joukkueesta. Erityisesti siitä henkisestä vahvuudesta, jota joukkue osoitti tänään kentällä. Hyökkäyksen linja pärjäsi erinomaisesti Tampereen kovaa puolustuksen fronttia vastaan, mikä lupaa hyvää myös finaalia silmällä pitäen. Heittopuolustus oli tänään vireessä ja kahden syötönkatkon lisäksi saimme useita isoja maahanlyöntejä. Onnistujia oli tänään useita: DB Ville Rontu: 10 taklausta ja 2 syötönkatkoa, joiden lisäksi pitkät minuutit hyökkäyksessä laitahyökkääjänä. Antti Miettinen pelasi myös kahteen suuntaan onnistuen erinomaisesti ja lisäksi potkupeleissä 100% onnistuminen. Mutta ehkä kaikkein eniten nostan tänään esille Robbie Mateyn suoritusta. Hän johti hyökkäystä tänään ammattimiehen ottein.”.

Antti Miettine teki tänään 13 pistettä.

Antti Miettine teki tänään 13 pistettä.

Enää on jäljellä kauden kovin koitos, Spagettimalja, jossa vastaan asettuu sarjanousijasta suoraan finaalisuosikiksi edennyt Vaasa Royals. Millä eväin Vaasa kaadetaan?

“Tämä on kolmas kohtaamisemme tällä kaudella, joten molemmat tuntevat varmasti toisensa ja pyrkivät iskemään juuri toisen heikkouksiin. Finaaliin ei huono joukkue pääse, joten taidoista tai osaamisesta ei ole enää kyse vaan enemmänkin henkisestä kantista, virheettömästä suorituksesta ja voittoon vaaditaan aina myös ripaus onnea. Uskon, että olemme valmiita. Joukkueessa on erinomainen henki, hyvä tekemisen meininki ja riittävästi myös pilkettä silmäkulmassa. Nyt vain viimeistelemme, hiomme ja sunnuntaina nautimme työn hedelmistä.”. Rami Lilja sanoo.

 

 

Jutussa käytetyt kuvat: Harri Koivusen galleria